Hayat & Sanat

Akademiden Kültür Sanat

(Özge ÜRKÜT/ Bale, Dans Öğretmeni)

Merhabalar.  Ben Özge öğretmen.

Bale, jimnastik, dans ve yoga öğretmeniyim. Bu yıl mesleğimde beşinci yılım olacak. Kısaca kendimden bahsedeyim. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi  Rekreasyon Bölümü mezunuyum. Yine Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Pedagojik Formasyon eğitimimi tamamladım. Aynı zamanda MEB’dan onaylı sertifika programına dahil olarak bale eğitimimi tamamlamış bulunmaktayım.

Eğitmenliğe başladığımdan bu yana 3 yaş ve üzeri her yaş gruptan öğrencilerle çalıştım. 3 ve 6 yaş grubu öğrencilerine verilen spor ve dans eğitimlerini, temel hareket, ritim ve dans eğitimi olarak adlandırabiliriz. Bizim de buradaki hedefimiz bu yaş grubundaki öğrencilerimize temel hareket eğitimini sağlayarak spor ve dans hayatlarının başlangıcına sağlam bir zemin oluşturmak.

Kız çocuğu olan ebeveynlerimiz evde genelde şu sahneleri izler. Sürekli parmak ucunda yürüyen, kendi etrafında dönen, pembe tütüler elbiseler tercih eden, sürekli evde dans eden kız çocuklarını zevkle izleriz. Küçük yaş gruplarında taklit yeteneği fazlasıyla gelişmiş olarak büyüyorlar ve günümüz çağında da uyarıcı içeriklere fazlasıyla maruz kaldığı için çocuklar, bu tarz güzel yönelimlere sahip oluyorlar. Asıl konuya dönecek olursam; öğretmenliğe başladığımdan bu yana bale eğitimi aldırmak için gelen tüm ebeveynlerimiz evlerinde benzer sahneleri izliyorlar ve anlatıyorlar. Bunları şu sebeple anlatmak istedim. Burada bale eğitimi alan öğrencilerimizin hepsi bale derslerine bu sevgi ve ilgiyle katılım gösteriyorlar. Bu sebeple de derslerimizi çok zevkle ve keyifle işliyoruz. MEB Bale Hazırlık Seviyesi eğitimleri 5 yaş itibariyle başlar. Biz de öğrencilerimizle MEB’nın hazırlık seviyesi müfredatı dahilinde eğitimlerimize devam etmekteyiz. MEB Bale Temel Seviye Eğitimi Sertifika Programına dahil olan 6 yaş ve üzeri öğrencilerimiz ise MEB tarafından belirlenen müfredata uygun şekilde ders planlaması yapmaktayız. Ders içeriğimizde bale teknik eğitimlerinin yanı sıra; esneme, kuvvet egzersizleri ve eğitsel oyunlarla derslerimizi desteklemekteyiz. Öğrencilerimiz aynı zamanda öğretim yılı içerisinde öğrendikleri bale teknik hareketleri ile birlikte müzikle uyum içinde dans etmeyi de öğrenirler.

Dans eğitimlerimiz hakkında kısaca bilgi verecek olursam; ders içeriklerimiz ile ilgili önemli bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Dans eğitimlerimizin içeriği Hiphop ve Kpop (Kore dans kültürü) olarak adlandırabiliriz. Modern Dans ve Hiphop/ Kpop  eğitimleri birbirinden çok ayrı dans türleridir. Modern Dans; Bale’nin henüz etkilemeye başlamadığı, bale figürlerinin kullanılması ve balenin daha modernize edilmesi ile ortaya çıkmıştır. Balenin değiştirilemez kurallarına karşın ortaya koyulmuştur. Hiphop ise; Hip Hop kültürünün ve müziklerinin, beden ifadesinden ortaya çıkmış olup sokak dansı olarak da nitelendirebileceğimiz bir dans türüdür. Kısaca toparlayacak olursam, dans eğitimlerimizin içeriği Hiphop dans figürleri ve müzikleri ile birlikte oluşturulan çeşitli koreografiler, Freestyle dans çalışmaları ve bolca eğlenceyi kapsamaktadır. Hiphop eğitimlerimizin yanı sıra şu aralar tüm öğrencilerimizin hayranı olup, evde sürekli danslarını öğrenmeye çalıştıkları ; Güney Kore pop kültüründen de koreografiler ve dans çalışmalarıyla derslerimizi renklendirmekteyiz.  Dans eğitimi alan tüm öğrencilerimiz zaman zaman konseptli dans projelerimiz(derslerimiz bölümünden videolarımızı izleyebilirsiniz)  ile de sahne özgüvenlerini geliştirip birlikte uyum içinde dans ederek, kendilerini gerçekleştirmelerini ve geliştirmelerini amaçlıyoruz.

Yoga eğitimi hakkında; fiziksel, zihinsel ve ruhsal bir uygulamadır. Fiziksel olarak uygulansa da pozlar ve meditasyon aracılığıyla kişiyi zihinsel ve ruhsal bir dinginliğe ulaştırır. Yoga kısaca, zihin ve bedeninizle çıkacağınız bir yolculuktur. Biz de derslerimizdeki pratiklerde zihinsel, bedensel ve ruhsal anlamda bir yolculuğa çıkıyoruz. Yetişkin bireylerin günlük telaşından ve stresten uzaklaşıp nefes alması, kişinin kendi seviyesine uygun olarak pratiklerimizde yolculuğumuzu birlikte paylaşmaktayız.

Yazımın sonuna yaklaşırken unutmayalım ki her çocuk ya da birey spor ve sporcu kimliğine bürünmek zorunda değildir. Kimi çocuk yada birey sakin bir ruha sahiptir, daha çok müzik ister hayatında, piyano çalmak; bir enstrüman çalmak, onun kendisini gerçekleştirmede katkı sağlar; kimi çocuk renkleri, manzarayı,  ve ailesini çizmeyi sever onu resme dökmek ister. Kimisi ise sadece müziği açar, bedenini ve ruhunu müziğin duygusuna ve ritmine göre yönlendirmeyi sever. Bunun gibi vereceğimiz fazlasıyla örnek var tabi ki. Fakat inandığım bir şey var ki ; ‘’Sanatın ve sporun bir ucundan tutan her çocuk ya da birey, ruhunu besleyeceği en güzel meyveleri ve vitaminleri yaşadığı sürece almış olacaktır.’’

Akademiden ailesine hoş geldiniz, Sanat ile kalın.

Özge ÜRKÜT

Bale, Dans Öğretmeni

Görüşleriniz Çok Değerli...